Proiectul Migration Stories constă în realizarea unui spectacol de teatru documentar și a unor discuții publice despre problemele și poveștile migranților și refugiaților de pe teritoriul României. Spectacolul se bazează pe textul de teatru documentar “Nu ne-am născut în locul potrivit” scris de Alice Monica Marinescu și David Schwartz, care a câştigat în 2012 cel mai important concurs est-european de dramaturgie, intitulat „Talking about borders” („Vorbind despre graniţe)”. Textul împletește poveștile de viață a 5 persoane care au trăit experiența refugiului cu fragmente din ghidul de pregătire specifică ”Obținerea cetățeniei române”. Pornind de la istorii personale reale, piesa relevă cinci biografii de multe ori invizibile în societatea românească: o evreică în vârstă, refugiată în Uzbekistan în timpul regimului fascist şi rămasă fără adăpost în Bucureşti; un bărbat apatrid de origine palestiniană; un tânăr afgan, care decide să fugă în România, într-un container; o femeie din Serbia şi una din Irak, pe care războiul le-a izgonit din ţările lor natale.

Proiectul include, de asemenea, un turneu în 3 oraşe în care se află Centre de Cazare şi Proceduri Pentru Solicitanţii de Azil din România.

Activităţile proiectului creează contextul favorabil pentru cunoaşterea şi înţelegerea dinamicilor migrației și refugiului, și ale statutului refugiaţilor şi migranţilor în general, chestionând aspectele şi semnificaţiile migraţiei în contextul european din ultimul secol. Proiectul își propune să problematizeze și să discute în sfera publică aspecte de importanță fundamentală în contextul global contemporan, precum lupta împotriva migraţiei în paralel cu nevoia de migranţi pentru dezvoltarea economiei capitaliste, nevoia de refugiu, dreptul de a călători ca drept fundamental al tuturor, instrumentalizarea „străinului” ca țap ispășitor pentru problemele sociale și economice.

Migration Stories este un proiect al Asociației O2G și este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri: Spațiul Platforma, ADO SAH ROM, Casa de Cultură a Studenților Timișoara, Casa de Cultură din Șomcuta Mare, Teatrul LUNI de la Green Hours.Nr. Nume fisier Dimensiune Fisier
1 Detalii proiect 248 KB descarca