Discursul instigator la ură împotriva refugiaților și migranților provoacă teamă și insecuritate!

În România, mass-media oferă din ce în ce mai mult o platformă pentru discursul instigator la ură, uneori în numele libertății de exprimare ca drept fundamental. Importanți lideri de opinie, precum Ana Blandiana, Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, avertizează asupra “pericolelor” asociate cu criza refugiaților pentru societatea europeană sau românească. 

Prin mesajele lor, provoacă doar teamă și insecuritate în rândul românilor, sentimente total nejustificate. În plină criză europeană, în 2015, numărul solicitanților de azil în România a fost mai mic decât în anul anterior, iar majoritatea cetățenilor sirieni care au solicitat azil au fost, de regulă, membri de familie, rude sau apropiaţi ai unor cetățeni sirieni stabiliți în țara noastră.

Discursul instigator la ură are consecințe! Poate fi motivul pentru care oamenii se retrag din dezbaterea publică, astfel încât voci importante, care ar trebui să fie audiate în dezbaterile publice, sunt reduse la tăcere. Pentru a avea o dezbatere publică echilibrată, este important ca toate vocile să fie auzite. În egală măsură, poate provoca frică și insecuritate, și frica duce la reacții nejustificate și manifestări xenofobe. Din ce în ce mai mulți refugiați se plâng că le este refuzat accesul la servicii (în magazine, taxiuri, frizerii …) sau sunt atacați verbal și chiar fizic.

Sancționați public discursul instigator la ură, indiferent de inițiatorul său sau de canalul de comunicare prin care este promovat!

9 aprilie 2016                                                                                                                                    Asociația CONECT