* Update 19 aprilie 2016

Ieri, 18 aprilie 2016, ne-am adunat în incinta CONNECT HUB, pentru lansarea studiului „MUNCA ATIPICĂ ÎN ROMÂNIA DE LA IZBUCNIREA CRIZEI – O perspectivă de ansamblu”, împreună cu autorul publicației și invitații noștri speciali: președintele ARTLIT (Asociația Română a Traducătorilor Literari) – Ciprian Șiulea și jurnalistul Costi Rogozanu, Realitatea Media.

Studiul a fost realizat de sociologul drd. Ștefan Guga (Central European University, Budapesta). Vă invităm să descărcaţi materialul în limba română aici și în limba engleză aici. Pentru a vedea poze din cadrul evenimentului, vă rugăm să navigați până la sfârșitul acestei pagini.

De asemenea, dacă doriţi raportul în format tipărit, nu ezitați să ne contactaţi la adresa de e-mail – office@asociatiaconect.ro.

------------------------------------------

Munca atipică în România a luat amploare după izbucnirea crizei iar azi tinde să devină ceva normal. Știți ce fel de drepturi aveți atunci când alegeți această formă de angajare? Vă afectează munca atipică relațiile de muncă, mai simțiți siguranța locului de muncă, beneficiați de un program de lucru standard, un venit regulat? Dar chiar așa, știți care sunt sistemele de protecție socială care vi se cuvin în urma contractelor de muncă atipică semnate – pensia, tratamentul medical în caz de boală sau ajutorul de șomaj? Nu există dezbateri pe tema aceasta nici în spațiul public și nici în cel academic. Bizar, nu? Asociația CONNECT cu ajutorul sociologului și antropologului Ștefan Guga care a studiat fenomenul muncii atipice au întocmit în premieră un raport pe această temă – MUNCA ATIPICĂ ÎN ROMÂNIA DE LA IZBUCNIREA CRIZEI – O perspectivă de ansamblu.

Una dintre concluziile raportului: economiile de piață dependente din Europa Centrală și de Est, printre care se numără și România, sunt caracterizate de importanța vitală a companiilor multinaționale străine, care controlează sectoare cheie de activitate (inclusiv cel financiar) și care au astfel o influență semnificativă, directă sau indirectă, asupra guvernării, punând presiune pentru menținerea avantajului competitiv al costurilor scăzute, mai ales în ce privește forța de muncă. Integrarea în lanțurile de producție transnaționale cu rolul de „platforme de montaj” pentru companiile multinaționale reprezintă o caracteristică structurală a acestor economii de piață dependente, cu implicații majore pentru peisajul economic, politic și social al acestor țări.

Rapoartele Eurostat, FMI și Comisiei Europene au arătat că România nu se mai numără doar printre cele mai sărace țări din Europa (fiind chiar pe primele locuri) ci că a crescut și inegalitatea socială. Și în aceste condiții, în urmă cu doar o lună, economistul-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea a anunțat soluția pentru atragerea investitorilor: “Ce îi atrage pe investitori în ţara noastră, altceva decât salariile mici. Atâta timp cât statul nu le oferă infrastructură, stabilitate, cercetare-dezvoltare, cel mai important avantaj este forţa de muncă. Da, forţa de muncă din România este mai prost plătită decât în ţările din jur” Și asta chiar dacă șeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote a declarat în urma prezentării Raportului că modelul de creştere economică din România nu a lucrat și nu lucrează în interesul cetăţeanului, competitivitatea economică este obţinută prin salarii mici, NU prin calitate, iar încadrarea deficitului bugetar în ţinta stabilită s-a realizat prin sacrificarea investiţiilor. Cu toate astea, se pare că angajații români sunt în continuare înr-o situație vulnerabilă și nimănui nu pare să-i pese în mod special. (noi am mai scris despre asta și aici)

Raportul pe tema muncii atipice din România - realizat de sociologul Ștefan Guga - își propune să dezvăluie premisele, tendințele și dezvoltarea unui fenomen care ne afectează din ce în ce mai mult. Veți afla printre altele că flexibilizarea relațiilor de muncă după modelul european atât de așteptată de către angajatori și angajați au dus în România și la o reducere a securității și siguranței locurilor de muncă ale celor din urmă. Ne vedem luni, 18 aprilie la Connect Hub, Sala Principală, pe B-dul Dacia nr.99, Clădirea Girexim la etajul 3, începând cu ora 18.00. Invitați speciali: președintele ARTLIT (Asociația Română a Traducătorilor Literari) – Ciprian Șiulea și jurnalistul Costi Rogozanu.

Puteți descărca mai jos raportul complet.

Nr. Nume fisier Dimensiune Fisier
1 Munca atipica in Romania de la izbucnirea crizei. O perspectiva de ansamblu 1252 KB descarca
2 Poze eveniment prezentare studiu "Munca atipica in Romania" 20358 KB descarca
3 Prezentare Stefan Guga 18 aprilie 2016 - Munca atipica 694 KB descarca
4 Atypical Work in Romania from the Outbreak of the Crisis. An Overall Perspective 1079 KB descarca